Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'da En Lüks Yaşamı Görmek İçin Bir Fırsat

 

Kendiniz görmelisiniz ki, Türkiye'nin en muhteşem cazibelerinden biri olan İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı altınları, resimleri ve kristalleri ile büyüler. Bu makale, İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nı, Osmanlı kralının lüks yaşamıyla sizi gerçekten şaşırtacak olan büyüleyici bir manzarayı anlatıyor. İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nın mimarisi ve dekorasyonunda, bu yalnızca İstanbul'un cazibe merkezlerinden biri olmadığını göstermek için değerli taşlar, kristal ve altınlar kullanılmıştır. Türkiye'nin en büyük sarayı olan ve haklı olarak Türkiye'nin en iyi cazibe merkezlerinden biri olan Dolmabahçe Sarayı, altı Osmanlı padişahı için ikametgah ve idari merkez olarak hizmet etmiştir. Bu sarayın inşa fikri, önceki sarayından farklı, muhteşem ve modern bir saray yaratma amacıyla Sultan Abdülmecid tarafından ortaya atılmıştır. İstanbul'u ziyaret etmeyi planlıyorsanız, TripFloric.com'da hizmetlerimizi kullanabilirsiniz, örneğin Dolmabahçe Sarayı'na yakın otelleri bulabilirsiniz, Boğaziçi'ne en yakın ve en havalı otelleri bulun.Dolmabahçe Sarayı'na yakın günlük daire kiralayın. Bu şehirde yapılacak çok şey var ve İstanbul'da her türlü rezervasyonu yapabilirsiniz.

İstanbul Şehir Turları ile Bizimle Keşfedin

İstanbul'da şehir turları bizimle.

Dolmabahçe Sarayı Nerede?

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un dikkate değer cazibe merkezlerinden biri olup, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında bulunur. Saray, Beşiktaş ve Kabataş olmak üzere iki liman arasında konumlanmıştır. İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret etmek için Beşiktaş bölgesine, Vişnezade mahallesine ve Dolmabahçe Caddesi'ne gitmelisiniz.

Dolmabahçe Sarayı'nın Mimarisi

Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü mimarlarından olan Balyan ailesi, Avrupa ve Osmanlı mimari tarzlarını birleştirerek İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nı 13 yılda inşa etti. Avrupa etkilerine rağmen, saray tuğla iç duvarları, taş dış duvarları ve ahşap zeminleriyle geleneksel Türk unsurlarını da içerir.

Dolmabahçe Sarayı üç katlıdır ve 285 oda, 44 salon, 68 banyo ve 6 Türk hamamı ile birlikte 600 metrelik bir rıhtıma sahiptir. 45.000 metrekarelik bir alanı kaplayan saray, kristal, altın ve resimlerle zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Her köşe, lüks yaşamın bir örneğini sergileyen değerli eşyalarla doludur. Gözünüzü muhtemelen ilk olarak, parıldayan kristalleriyle büyük kristal avize çekecektir.

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgi

Sarayın tavanları, kristal avizelerin yanı sıra dekorasyon için kullanılan yaklaşık 14.5 ton altın ile ihtişamlı bir şekilde süslenmiştir. Dolmabahçe Sarayı'nın halıları, Türkiye'nin en yetenekli dokumacıları tarafından dokunan dünyanın en kaliteli ipek halıları olan Hereke halıları olarak bilinir. Saray ayrıca dünyanın en ünlü sanatçılarından bazılarının 202 tablosuna ev sahipliği yapar.

Sarayın merdivenlerini çıkarken, herhangi bir diğerinden farklı olan değerli kristallerle benzersiz bir şekilde tasarlanmış korkuluklara dikkat edin.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri

İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı, tarihini ve ihtişamını farklı açılardan gösteren çeşitli bölümlere sahiptir. İşte bu bölümlerin bir özeti:

§  Selamlık (Mabeyn-i Hümayun)

Dolmabahçe Sarayı'nın Bölümleri

Selamlık veya Mabeyn-i Hümayun, sarayın zemin katının ilk bölümüdür ve en önemli idari ve siyasi işlerin yapıldığı yerdir. Lüks mobilyalar, halılar ve avizelerle doludur. Tarihsel olarak, bu alan kadınlara kapalıydı. Selamlık, iki farklı manzaraya sahiptir: bir tarafı Boğaziçi'ne bakar ve bakanlar ve imparatorlar için ayrılmıştır, diğer tarafı ise daha az çekici manzaraya sahiptir ve daha düşük rütbeli yetkililere verilmiştir. Selamlık iki katlıdır ve birkaç önemli bölümü içerir.

§  Medhal Salonu

Selamlık'ta karşılaştığınız ilk yer Medhal Salonu'dur, burası ziyaretçilerin bir görevli tarafından giriş izni verilene kadar beklediği bir salondu. Salon, masalardaki karmaşık kakma desenler, 60 kollu kristal avize ve kırmızı Hereke ipek kumaşlarla dikkat çeker.

§  Katipler Odası

Katipler Odası veya Çini Odası olarak da bilinen bu oda, İtalyan ressam Stefano Ussi'nin dikkate değer eseri de dahil olmak üzere ünlü sanatçıların güzel tablolarını sergiler. Bu eserde İstanbul'dan Mekke'ye giden hacıları tasvir eder.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri

§  Büyükelçi Salonu

Büyükelçi Salonu, simetrik süslemeleriyle, yabancı devlet adamlarının dinlenip boş zamanlarını geçirdiği bir mekandı.

§  Kristal Merdiven

Birinci ve ikinci katları birbirine bağlayan Kristal Merdiven, parıldayan kristal korkuluklar ve ünlü Fransız şirketi Baccarat tarafından yapılan bir avize ile süslenmiştir.

§  Kırmızı Oda

Kırmızı Oda, çarpıcı kırmızı dekoruyla adlandırılmıştır, ancak aynı zamanda altın detaylar içermektedir.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri

§  Zülvecheyn

Selamlık'ın ikinci katında bulunan Zülvecheyn, bir ibadet odası, Türk hamamı ve çalışma odası içerir ve saray bahçeleri ile Boğaziçi manzarasını sunar.

§  Tören Salonu

Tören Salonu, Dolmabahçe Sarayı'nın en muazzam bölümlerinden biridir ve Selamlık ile Harem arasında bulunur. 2.000 metrekarelik bir alanı kaplayan ve 34 metre yüksekliğinde tavana sahip olan salon, dünyanın en büyük Bohemya avizesine ev sahipliği yapmaktadır ve 750 lamba içerirken 4,5 ton ağırlığındadır.

§  Harem

Dolmabahçe Sarayı Harem Bölümü

Dolmabahçe Sarayı Harem Bölümü, sultanın, eşlerinin ve annesinin özel yaşam alanıydı. Güvenlik sıkı bir şekilde sağlanmıştı ve sadece belirli kişilere giriş izni veriliyordu. Harem'ın mimarisi, sarayın geri kalanına kıyasla daha geleneksel olsa da, halıları, tabloları, mobilyaları ve avizeleriyle eşit derecede lüks bir yapıya sahipti. Öne çıkan bölümler şunlardır:

§  Mavi Salon

Mavi Salon, sultanın annesi ve eşleri tarafından çeşitli kutlamalar için kullanılmıştır. Mavi dekoruyla adlandırılan salon, altın tavanlar ve boyalı duvarlarla tamamlanmıştır.

§  Pembe Salon

Pembe Salon, sultanın ailesinin misafirleri ağırladığı yerdir. Güzel el dokuması ipek halılar ve tablolar bulunmaktadır. Mavi Salona bitişiktir.

Dolmabahçe Sarayı Kütüphane ve Odaları

§  Kütüphane

Son Osmanlı padişahı Abdülmecid II tarafından önemli toplantılar için kullanılan kütüphane, şimdi Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanlarına ait kitapları barındırıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün padişaha duyurulduğu tarihi öneme sahiptir.

§  Atatürk Odası

Atatürk Odası, Atatürk'ün ölüm saati olan 09:05'te durdurulmuş bir saat ile korunmaktadır. Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanını onurlandıran Türk bayrağı yatağının üzerine serilmiştir.

§  Yat ve Dış Alanlar

Dolmabahçe Sarayı Dış Alanlar

İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nın dış alanları, bir cami, saat kulesi, birkaç küçük saray, mutfaklar, bir halı atölyesi ve bir bahçe gibi birçok dikkat çekici özelliği içerir. Bahçe, sultanın kadınlarının temiz hava ve dinlenme imkanı bulabileceği şekilde tasarlanmıştır.

§  Dolmabahçe Camii

Abdülmecid'in annesi, 1853-1855 yılları arasında Dolmabahçe Sarayı'nın güneyinde bir saray kadar muhteşem bir caminin inşasını emretti. Neoklasik tarzda tasarlanan Dolmabahçe Camii, birçok diğer Osmanlı dönemi camisinden farklıdır. Kubbe, revak ve minaresi olmasına rağmen, lüks avizeleri ve dekorasyonları, ona kutsal bir mekan yerine büyük bir saray havası verir. Cami iki katlıdır ve daha sonra bu makalede ele alınacak Ortaköy Camii'ne yakından benzemektedir.

§  Saat Kulesi

Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi

Dolmabahçe Sarayı'nın tam karşısında, Hazine Kapısı'nın yanında saat kulesi bulunmaktadır. Saat kulesi dört yüze, dört kata sahiptir ve 27 metre yüksekliğe ulaşır. Saat yüzünde, "tughra" adı verilen sultanın unvanlarını içeren benzersiz bir hat stilinde yazılar bulunmaktadır. Ünlü Fransız saat yapımcısı Jean-Paul Garnier saat kulesini yapmıştır. Fransız bir ailenin saat kulesini inşa ettiği ve 1979'da mekanik parçalarının elektronik olanlarla değiştirildiği söylenmektedir.

§  Veliaht Sarayı

Başlangıçta veliahtın ikametgahı olan bu saray, 2014 yılında Ulusal Resim Müzesi'ne dönüştürüldü. 19. ve 20. yüzyıl ressamlarının sanat ve yaratıcılığını sergileyen yaklaşık 200 tabloyu barındırmaktadır.